APVA parama saulės elektrinėms 2024. Naujausią informaciją galite sekti čia!

APVA fiziniams asmenims – namų ūkiui 2024 m.

Karštos naujienos:

2024 Vasario 27 dieną startuoja APVA parama saulės elektrinėms. Šiam kvietimui Energetikos ministerija skyrė 12 mln. eurų. Nepraleiskite progos ir pasinaudokite parama  saulės elektrinei iki 10 kW įsirengti. Galime padėti Jums užpildyti APVA paramą, užpildyti ESO sąlygas ir padėti paruošti paramai reikalingus dokumentus

Buvusios 2024 naujienos:

2024 Sausio 30 d., gyventojai sulaukė kvietimo teikti paraiškas kompensacijoms nuosavoms saulės elektrinėms iki 10 kW savo gyvenamajame būste įsirengti ir tapti gaminančiais vartotojais. Kvietimui skirtos lėšos buvo išnaudotos per 1 dieną, kvietimo sąlygos aprašytos čia :

2024 sausio 30 dieną startuoja naujas kvietimas teikti paraiškas dėl kompensacijų saulės elektrinių iki 10 kW įrengimui savo gyvenamosiose patalpose, siekiant tapti elektros gamintojais. Šiai iniciatyvai skirta 8 milijonai eurų iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų. Programą inicijavo Energetikos ministerija.

Bus paskelbti 4 kvietimai: 1) Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose Sostinės regione (naujos elektrinės); 2) Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose Sostinės regione (esamos elektrinės galingumo didinimas); 3) Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose Vidurio ir Vakarų Lietuvoje (naujos elektrinės); 4) Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose Vidurio ir Vakarų Lietuvoje (esamos elektrinės galingumo didinimas).

Renkantis kvietimą, gyventojai turėtų atsižvelgti į tai, ar įsirengs naują elektrinę, ar didins esamos galingumą, taip pat į tai, kuriame regione yra jų nuosavybė – Sostinės ar Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionuose.

Paraiškas galima teikti šešis mėnesius arba iki tol, kol pasiekiama numatyta kvietimo suma.

Projektus reikia įgyvendinti per 9 mėnesius nuo paraiškos pateikimo. Kompensacija už naują saulės elektrinę – 323,01 euras už 1 kW, o didinant esamos elektrinės galingumą – 243,20 euras už 1 kW.

Pretendentai turėtų atsižvelgti į kelis svarbius reikalavimus: jei elektros vartojimo objekte vyksta ekonominė veikla, reikalinga „Vienos įmonės“ deklaracija. Svarbi ne veiklos vykdymo, o registracijos vieta.

Taip pat pareiškėjai turi atitikti projektų administravimo ir finansavimo taisyklėse nustatytus atrankos kriterijus, neturėti skolų „Sodrai“ ar VMI, neišnykusio ar nepanaikinto teistumo, ir negali būti įtraukti į sankcionuotų asmenų sąrašus.

Kartu su paraiška gyventojai turi pateikti Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) prijungimo sąlygas, kurios užtikrins, kad įrengta saulės elektrinė galės būti prijungta prie elektros tinklų. Saulės elektrinės prijungimo sąlygas padedame išssiimti nemokamai, nuotoliniu būdu telefonu +37064446959 arba atvykus į vietą darbo dienomis / darbo valandomis adresu Kaunas, Draugystės g. 19d.

Maksimalus kompensacinės išmokos dydis įsigyjant saulės elektrinę vienam pareiškėjui yra 32301 eurų.
Kompensacinės išmokos dydis pareiškėjui apskaičiuojamas pagal nustatytą 1 kW fiksuotą įkainį  323,01 Eur/kW padauginus iš Projekto registracijos formoje nurodytos planuojamos įrengti saulės elektrinės galios (kW). Pvz . 7,7 kW saulės elektrinės parama yra : 7,7 x 323,01 = 2487,17 Eur. Parama skiriama ne daugiau kaip 10 kW elektrinei – galima įsirengti galingesne nei 10 kW elekrinę pvz. 18 kW, tačiau parama bus skaičiuojama tik 10 kW, likę 8 kW bus nefinansuojami ir įsirengiami iš savo asmeninių lėšų.

Norintys daugiau informacijos apie APVA paramą gali apsilankyti APVA oficialiame tinklalapyje, arba užpildyti registracijos formą ir Energija24 konsultantas susisieks su jumis artimiausiu metu.

Svarbu!

APVA parama informacija 2024 trumpai 

2024 Vasario 27 dieną startuoja APVA parama saulės elektrinėms.

Kvietimo pagrindinė informacija:

Kvietimui numatytas finansavimas: 12 000 000 Eur. 

Maksimali finansuojama suma 1 namų ūkiui, 10 kW elektrinei 3230.01 Eur ( 1 kW – 323,01 Eur)

Didantiems esamos elektrinės galingumą iki 10 kW elektrinei 1 kW – 243,20 Eur 

Elektrinės įsirengimas: per 9 mėn nuo paraiškos pateikimo – per tiek laiko APVA reikalauja, kad elektrinė būtų sumontuota ir pateikti įrengimo dokumentai. 

Pasibaigus skirtoms lėšoms kvietimas stabdomas.

  1. Paraišką pildykite apvis.apva.lt, pasiruoškite unikalų gyvenamo pastato numerį ir ESO saulės elektrinės prijungimo sąlygas.
  2. Daugiau informacijos telefonu +370 644 46959 arba užduokite klausimus el. paštu info@energija24.lt taip pat gyvai konsultuojame Kaune, Draugystės g. 19 d.

Paraišką paramai galite pateikti apsilankę:

                                https://apvis.apva.lt/

Registruokitės nemokamai konsultacijai

Mūsų elektrinių konsultantai atsakys į visus Jūsų klausimus, dėl APVA paramos, ESO prijungimo sąlygų išėmimo, APVA paramos rezervo, elektrinės įrengimo ir kitais klausimais.

svg-1

Kaip gauti paramą saulės elektrinei?

Mitai apie paraiškų pildymą

mitas nr. 1
mitas nr. 2
mitas nr. 3

Pateikus paraišką ir įsirengus elektrinę, reikės pateikti kompensavimo prašymą

Saulės elektrinių paraiškos paramai gauti pildymo instrukcija:

Prie prašymo pridėkite:
svg-1

Saulės elektrinės pirkimas išsimokėtinai

Pareiškėjais gali būti fiziniai asmenys kurie  po kvietimo teikti paraiškas sudaro paskolos sutartis su finansų ar kredito įstaiga. Pradinis įnašas turi būti iki 0-30 % elektrinės kainos. O pati saulės elektrinė iki 10 kW galios bei skirta elektros energijos gamybai namų ūkio reikmėms. Energija24 siūlo vienas mažiausių Lietuvoje 6% metines palūkanas bei patrauklausiausias saulės elektrinių kainas.

Svarbu įsidėmėti, kad valstybės parama neteikoma, kai paramos prašoma tuo pačiu unikaliu numeriu registruotam namui, sodo paskirties pastatui, butui ar žemės sklypui, kuriam jau buvo rezervuota ar išmokėta valstybės parama iš Programos priemonės, arba iš Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos – saulės elektrinės įrengimui, arba 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 4 prioriteto Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ 04.1.1-LVPA-V-114 priemonės „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“ ir 04.1.1-LVPA-V-115 priemonės „AIE namų ūkiams“.

Paskolos sutarčių su finansų ar kredito įstaiga sudarymas ir reikalavimai

Kompensacinės išmokos teikiamos fiziniams asmenims po kvietimo teikti Projekto registracijos formas  sudariusiems paskolos  sutartis su finansų ar kredito įstaiga su pradiniu iki 30 proc. įnašu iki 10 kW galios saulės elektrinių, skirtų elektros energijos gamybai namų ūkio reikmėms, įsirengimui. Paskolos sutartis turi būti sudaryta ne trumpesniam kaip 3 metų laikotarpiui. Paskolos sutartis turi būti sudaryta tarp pareiškėjo ir finansų ar kredito įstaigos.  Paskola gali būti grąžinama anksčiau, nei paskolos sutartyje nustatytas terminas, bet ne anksčiau kaip po 3 metų nuo paskolos suteikimo dienos.

Paskolos suma negali būti mažesnė už sumą, apskaičiuotą pagal fiksuotą įkainį remiamam elektrinės galingumui įrengti.

Išskirtinės įsigijimo išsimokėtinai sąlygos

Įsigykite saulės elektrinę išsimokėtinai, o įrengimą patikėkite Energija24 komandai.

Kaip pirkti išsimokėtinai
  1. Rezervuokite reikalingos galios elektrinę
  2. Kreipkitės į Energija24 telefonu +370 64446959 arba rašykite info@energija24.lt
  3. Sudarykite pirkimo išsimokėtinai sutartį
  4. Jūsų pirkinys bus finansuotas tiesiai į pardavėjo sąskaitą

Kaip pirkti išsimokėtinai
  1. Rezervuokite reikalingos galios elektrinę
  2. Kreipkitės į Energija24 telefonu +370 64446959 arba rašykite info@energija24.lt
  3. Sudarykite pirkimo išsimokėtinai sutartį
  4. Jūsų pirkinys bus finansuotas tiesiai į pardavėjo sąskaitą

Dažniausiai užduodami klausimai apie APVA paramą saulės elektrinėms įsirengti

Parama
  • Didžiausia galima parama 3229,1 Eur
  • Skiriama už 1 kW galios saulės elektrinę 322,91 Eur 

Atsiperkamumas
  • Atsiperkamumas gavus paramą 4-8 metai

Saulės elektrinės paramai pretenduoti gali fizinis asmuo nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties vieno ar dviejų butų namą arba sodo namą, žemės sklypą.

Įranga turi būti nauja (nenaudota), atitikti įprastai tokiai įrangai keliamus ES standartus, ekologinius ženklus. Saulės moduliams turi būti suteikiama 10m. produkto garantija ir 25m. 80 proc. Efektyvumo garantija. Inverteriui turi būti suteikiama 5m. produkto garantija bei turi turėti pakankamą apsaugą nuo
dulkių ir drėgmės (bent IP 65).

Pastatai ir žemė turi būti įregistruoti VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre (NTR) (statinio baigtumui reikalavimai nekeliami)

Finansuojama parama elektrinėms 323 Eur už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Pvz. įsirengus 5kw saulės elektrinę paramos dydis sieks 323 EU x 5 kW = 1615 Eur ir proporcingai t.t. Didžiausia finansuojama suma 3230 Eur (10kW). Fiziniam asmeniui galima įsirengti saulės elektrinę iki 30 kW, tačiau tokiu atveju finansuojama bus 10 kW, likę 20 kW nefinansuojami.

Reikia sulaukti APVA (aplinkos projektų valdymo agentūra) kvietimo teikti paraiškas. Kvietimai skelbiami kiekvienais metais ir dažniausiai priimami 1 mėnesį nuo paskelbimo datos.

  • Įdiegti saulės elektrinę privaloma per 9 mėn. nuo kvietimo pabaigos;
  • Bei pateikti APVA mokėjimo prašymą per 9 mėn. nuo kvietimo pabaigos.

(tam tikrais atvejais terminai gali būti pratęsti dėl rezervinių sąrašų sudarymo ir kt.)

• Namo/sodo namo ir žemės sklypo, jei elektrinė bus įrengiama ant žemės unikalų numerį;
• Ketinamos įsidiegti elektrinės (fotomodulių bendrą galingumą/įrengtąją galią);
• Inverterio galingumą (pažymėti langelį iki 5 kW ar virš 5 kW);
• Elektrinės įrengimo būdą (ant žemės ar ant pastato).

  1. Pagal elektrinės įrengimo būdą (ant pastato arba integravus į pastatą – aukštesnis balas. Ant žemės – žemesnis balas)
  2. Pagal inverterio galią yra vertinama ar projektas galės gauti saulės elektrinės parama. Iki 5kW – aukštesnis balas, daugiau kaip 5 kW, bet ne daugiau kaip 10 kW žemesnis balas

• 5 metus be APVA rašytinio sutikimo negali perleisti, parduoti, įkeisti turto ar kitokiu būdu suvaržyti daiktinių teisių į elektrinę;
• 5 metus draudžiama parduoti elektros energiją ar naudoti ją ūkinei komercinei veiklai;
• sudaryti sąlygas APVA tikrinti, ar yra/veikia elektrinė per visą 5 metų laikotarpį.

Planuojama, kad saulės elektrinėms skirtos paramos planuojamos iki 2025-2030 metų.

Pateikus dokumentus išmokėjimui, parama išmokama per 60 dienų

Paraiškos bus vertinamos nuo Vasario 1d. iki Kovo 1d. Rezultatai bus paskelbti Kovo mėnesį.

Taip, gali. Reikalingas notariškai patvirtintas įgaliojimas, jei registracijos formą teikia įgaliotasis fizinis ar juridinis asmuo.

Reikalingas laisvos formos sutikimas įgyvendinti projektą.

•Nuosavybės teise valdyti gyvenamosios paskirties vieno arba dviejų butų
namą arba sodo namą, ir žemės sklypą, jei elektrinė bus įrengiama ant žemės;
•Pastatai ir žemė turi būti įregistruoti VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre (NTR) (statinio baigtumui reikalavimai nekeliami);
• Pagamintas elektros energijos kiekis (visas arba dalis) turės būti suvartojamas elektrinės įrengimo objekte;
• Vienam kvietimui fizinis asmuo gali pateikti vieną Registracijos formą.

• Įdiegti saulės elektrinę;
• Turi tapti gaminančiu vartotoju teisės aktų nustatyta tvarka (įskaitant, bet neapsiribojant) sudaryti atitinkamas sutartis su elektros energijos tiekėju ir (ar) energetikos tinklų operatoriumi, įsirengti apskaitos prietaisą (išskyrus atvejus, kai Fizinis asmuo jau yra tapęs;
gaminančiu vartotoju ir (ar) atlikęs dalį ar visus reikiamus veiksmus
• Pateikti APVAi Išlaidų kompensavimo prašymą. Čia

Parama išmokama per 60 dienų nuo prašymo pateikimo.

Atsakingai pildykite ir teikite dokumentus

Visą informaciją apie valstybės teikiamą paramą saulės elektrinių įsirengimui rasite Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros svetainėje www.apva.lt

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.